Magazine: heavy lifting and exceptional transport

       

15 april 2017

TRAXX lanceert klimaat neutrale diesel die CO2 reduceert en restuitstoot compenseert


Geschreven door John Jansen

Brandstofleverancier TRAXX brengt een klimaat neutrale versie van haar diesel op de markt onder de naam TRAXX Zero. Door een efficiëntere verbranding reduceert TRAXX Zero het brandstofverbruik – en dus ook de CO2-uitstoot – van dieselmotoren. De resterende CO2-emissies compenseert TRAXX door te investeren in gecertificeerde duurzame energieprojecten. Deze combinatie van CO2-reductie en CO2-compensatie levert een klimaat neutrale diesel op waarmee dieselvoertuigen netto geen CO2-uitstoot meer veroorzaken.

Voor veel bedrijven is hun wagen- of machinepark de grootste energieverbruiker en dus ook de grootste bron van CO2-uitstoot. Ondernemers zijn zich bewust van hun rol in de klimaatverandering, maar voor de bedrijfsvoering zijn vrachtwagens en machines vaak onmisbaar. Met TRAXX lopen dieselmotoren zuiniger, waardoor ook de CO2-uitstoot afneemt. Er blijft echter altijd een bepaalde CO2-restemissie over, die TRAXX aanpakt door investeringen in andere vormen van duurzame energie zoals windmolens. Met het positieve CO2-effect dat hierdoor ontstaat, wordt dan de eigen resterende CO2-uitstoot geneutraliseerd.

Voor de CO2-compensatie is TRAXX een samenwerking aangegaan met de Climate Neutral Group, marktleider in de Benelux voor reductie en compensatie van CO2-uitstoot. Climate Neutral Group selecteert klimaatprojecten die gegarandeerd elders CO2 reduceren. De controle en verificatie van deze projecten gebeurt door onafhankelijke partijen zoals TüV. Na afloop van elk kalenderjaar stelt Climate Neutral Group certificaten op voor TRAXX Zero gebruikers, als bewijs van de hoeveelheid gecompenseerde CO2.

De introductie van een klimaatneutrale diesel past in de strategie van TRAXX om zuinige, schone en rendabele brandstoffen aan te bieden aan de zgn. thuistankmarkt, waarin TRAXX één van de marktleiders is. Bart De Keuster, product manager van TRAXX: “Met TRAXX Zero kunnen bedrijven de CO2-impact van hun wagen- of machinepark volledig neutraliseren. Natuurlijk zijn er nog andere brandstoffen op de markt die ook tot een lagere CO2-footprint leiden, maar geen enkele brandstof doet dat zo kostenefficiënt als TRAXX Zero. Bovendien voldoet TRAXX Zero aan de EN590 norm, wat van belang is voor fabrieksgaranties van motoren, en voorkomt het de houdbaarheidsproblemen van sommige biodiesels.”

Volgens TRAXX is er met name in de bouw & infrasector, (distributie)transport en bij groenvoorzieningsbedrijven interesse voor een klimaatneutrale brandstof. “Maar ook een loonbedrijf heeft zich al als klant gemeld en binnenkort zal TRAXX Zero ook op tankstations verkrijgbaar zijn.” aldus Bart de Keuster.

Geschreven door John Jansen

Laatste berichten

Spring naar werkbalk